Bryllup

Bryllup og kirkelig velsignelse

 

 

Vielse aftales med præsten, men det er en god idé, helst i meget god tid, at kontakte kordegnekontoret for at reservere plads i kirken.   På kordegnekontoret kan I også få nøjagtig besked om, hvilke papirer det er nødvendigt at bringe i orden inden vielsen, og hvordan I i øvrigt forholder jer rent praktisk.

Vielsesritualet kan læses bagerst i salmebogen.

Inden samtalen med præsten er det en god idé, at brudeparret overvejer, hvilke tanker de gør sig om ægteskabet, og det særlige i deres situation, og der er også flere praktiske ting:

    • Hvem de ønsker, skal være vidner til vielsen. Til enhver vielse skal der være to vidner, det er ofte dem, der følger bruden og brudgommen til alteret. Vidner skal indskrives med navn og adresse i kirkebogen.
    • Om bruden skal føres til alteret af sin far eller en anden, eller om brudeparret helst vil følges ad.
    • Om der skal være brudefølge, brudepiger eller brudesvende.
    • Om brudeparret ønsker at veksle ringe i kirken.
    • Om der er nogle salmer, de synes særligt godt om. Vi synger salmer efter Den danske Salmebog.

Vielse af par af samme køn

Par af samme køn har siden 2012 kunnet indgå ægteskab i folkekirken. Og par af samme køn, som allerede har indgået registreret partnerskab eller borgerligt indgået ægteskab, kan få en kirkelig velsignelse af deres forhold i kirken.

Sådan foregår vielsen

Et bryllup for to af samme køn foregår næsten som et bryllup for mand og kvinde. Højtideligheden i kirken indeholder altså salmer, bibellæsninger, velsignelse og præstens tale til brudeparret.  Forskellen er især, at der ved vielsen af et pat af samme køn anvendes et ritual, hvor blandt andet ordene ægtemand og ægtehustru er erstattet med ordet ægtefæller.